Köp av däck som baseras på däckfakta är alltid bättre

 

205/55/16 sommardäck

När du ska köpa däck så är det inte alltid så intressant och många ser inte mycket skillnad i att köpa ett däck jämfört med ett annat och tittar oftast på kostnad eller så väljer de ett märke som de känner igen. Det är väldigt viktigt att veta dimensionerna på dina däck så att du väljer däck som har de dimensioner som är avsedda för din bil. Du kan söka online efter de däck som du söker med hjälp av dimensioner, så om du letar efter däck av typ 205/55/16 sommardäck eller 225/50/17 sommardäck för en SUV så bör du kunna hitta lämpliga alternativ med en enkel internetsökning.

Använd all tillgängliga däckfakta för att göra ett bra informerat val, detta är oavsett om du letar efter vinter- eller sommardäck. Fel dimension av däck gör att bilen inte uppför sig som planerat och kan vara svårare att kontrollera i kurvor och filbyte. Det är därför viktigt att följa dimensionen som rekommenderas i bilens manual. Du kan också läsa vad som står på dina nuvarande däck, för att köpa samma dimension.

Då däcken ser likadana ut, så om du inte förstår skillnaderna mellan olika däck så blir däckvalet svårt. Däck byggs upp med flera olika lager och har det är en hel del olika material som används för att tillverka ett däck. Ett däck av hög kvalitet använder oftast bättre råvaror och har testat däck under lång tid för att optimera dess egenskaper. Den höga kvaliteten för bra däck ger bättre egenskaper än vad billigare däck som använder billigare råvaror ger. Egenskaper som däck brukstid, vilket är hur länge däcken håller innan de slits ut. Däck av hög kvalitet tenderar att hålla mycket lägre då deras låga rullmotstånd gör att de inte slits lika snabbt. Det låga rullmotståndet leder också till lägre bränsleförbrukning. Både ökat slitage och bränsleförbrukning gör att besparingar som gör vid inköp av däcken snabbt äts upp och däcken blir istället en mycket dyrare alternativ.

I tillägg till däckens inverkan, så har också underhåll och körstill en stor inverkan på däcken och därmed bilens säkerhet. Däcken måste underhållas och du måste se till att däcktrycket är vad det bör vara. Däcktrycket måste kontrolleras regelbundet, då trycket varierar med temperaturen. Lågt däcktryck leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. Din körstil kan också leda till högre slitage och bränsleförbrukning, där en lugn körstil är att föredra jämfört med en aggressiv stil som inkluderar mycket rivstarter och snabba inbromsningar.

EUs däckmärkning har gjort det lättare att välja däck baserat på rullmotstånd, eftersom det är en av de tre faktorer som visas på den nya märkningen för att underlätta jämförelse mellan däck. de andra två är däckljud och våtgrepp, som påverkar körkomfort och körsäkerhet respektive. Det är bra att välja däck efter de kriterier som är viktigast för dig och sedan kombinera de som finns med EUs på däckmärkning för att göra ett optimalt val för din bil och din körstil.

För mer information angående nya däck och relevant däckfakta, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top