Kolla bildäcken före bilsemestern, det kan spara dig en massa problem

bilservice

Det är viktigt att kontrollera däcken innan du ger dig iväg på en längre bilsemester. Däcken är extremt viktiga för att ge bilen dess säkerhet när du kör. Dåliga däck kan leda till olyckor, en massa extra kostnader och potentiellt en förstörd semester. Det kan bli stora problem om du har bokat hotell längs färden ner till slutdestinationen och du blir fast ett par dagar på ett ställa för att laga bilen eller måste hyra en bil för en del av semestern. Detta kan göra en bilsemester väldigt dyr om du inte har en bra reseförsäkring som kan täcka kostnaderna.

En bil bör helst ha en grundlig bilservice utförd innan du ger dig iväg eller i alla fall göra ett konditionstest, där de kan kontrollera bilens skick. Det är viktigt att veta att bilens bromsar fungerar som de ska så att du har bra bromsförmåga och inte behöver bromsservice. Utöver bromsarna så måste både bildäck och stötdämpare kontrolleras. Stötdämparna ska se till att dämpa gungningar och ta kraftiga stötar samt trycka däcken mot vägen. Om dämparna inte fungerar som de ska så har du längre bromssträcka och sämre grepp kombinerat med sämre körkomfort.

Att bilen går sönder på vägen till en semesterdestination är ju en av de saker som bara inte får hända. Hela familjen i bilen och alla längtar efter att komma fram så att de kan njuta av semestern. Det kan bli en mardrömssemester om du inte ser upp. Det kan också bli väldigt dyrt även om försäkringen kommer täcka en del kostnader, så måste du ofta först betala det och vänta på att få pengar tillbaka. Det kan göra att folk får ont om pengar till följd av problem med kassaflödet.

Den bästa resan är oftast en mycket välplanerad resa, med förberedelser på vad du vill se längs vägen och vilka ställen som kan vara bra att stanna på. Du måste dock se till att du har lite utrymme för oförutsedda händelser samt en bra backup plan om något händer. Det är väldigt lätt nuförtiden att boka hotell via en app, så du behöver inte förboka hela resan utan du kan ta det lite som det kommer och om du vill stanna någon extra dag längs resans gång, så bör du kunna göra det.

Om allt går vägen så blir kanske bilen ett alternativ även en annan sommar. En fördel är att du kan ha med dig mer bagage och ta med dig mer hem. Du kan ju stanna på flera platser på vägen och köpa suvenirer, mat och vin. Eftersom öl och vinpriserna är mycket lägre utomlands så kan det ju löna sig att köpa med sig ett par månaders förbrukning vilket leder till framtida besparingar. Se till att du kontrollerar däckens lufttryck under resans gång, eftersom en tung bil kan leda till fel lufttryck. Felaktigt lufttryck leder till ökat rullmotstånd vilket kan göra din resa dyrare genom högre bränsleförbrukning och däckslitage.

För mer information angående bildäck och service innan en läng resa besök: https://vianor.se/

 

Scroll to Top