På tide å bytte til sommerdekk!

 

 Vinterdekk

Nå som vinteren nærmer seg slutten, er det på tide å bytte ut vinterdekkene og montere sommerdekk på bilen. Utskifting av dekk er ikke teknisk vanskelig, og de fleste klarer selv å bytte ut, selv om de bare har den midlertidige jekken som følger med bilen ved de anledninger når du har problemer med dekkene. Den kommer alltid med en jekk samt verktøy for at du skal kunne montere reservehjul hvis du skulle punktere. Disse verktøyene er vanligvis ikke av beste kvalitet og mer slik at de kan erstatte et dekk i en nødsituasjon. Knekten er mer midlertidig, men den fungerer.

Disse verktøyene er som sagt ikke de beste, men du kan gjøre det. Jeg vil ikke anbefale å gjøre bryteren selv med disse verktøyene mellom hver sesong. Dekk bør kontrolleres nøye før du setter dem på bilen, de skal være fri for skader og ha over 4 mm mønsterdybde. De må også være balansert slik at bilen kan kjøres uten å riste. Da er det selvfølgelig veldig viktig at hjulene er festet ordentlig. Med dårlige verktøy kan det være vanskelig å få hjulet til å sitte 100%. Mutterne kan også lett bli skadet av dårlige verktøy når de er festet. Slitte nøtter kan gjøre det vanskelig å få dem tilbake.

 

Hvis du gjør det selv, må du sørge for å ta av vinterdekkene og vaske vekk alt salt og skitt og legge merke til dem hvilken plassering de hadde på bilen. Dette gjøres slik at du kan rotere dekkene i høst når de må settes sammen igjen. Sommerdekkene bør også roteres, slik at du nå legger de merkede til venstre på baksiden av siden til venstre. På denne måten jevner du slitasjen mellom de forskjellige dekkene slik at du kan bytte ut alle fire dekkene samtidig. Det er viktig å prøve å kjøpe et komplett sett med dekk når du kjøper da bilen er lettere å kontrollere og oppfører seg bedre.

Sommerdekk bør monteres når du ikke tror vinterværet vil komme tilbake. Hvis du har piggdekk på bilen, må overgangen gjøres tidligere, da det vanligvis er datobegrensninger for når piggdekk er forbudt å brukes. For dobbeltdekk dekk er det ingen datogrense, men du bør fortsatt endre så snart det er trygt å gjøre det. Vinterdekk slites raskere i varmt vær, spesielt slitne skuldre, noe som ødelegger dekkets egenskaper på snø.

Hvis du merker ujevn slitasje på dekk over dekkoverflaten, kan det være verdt å ta dekket til dekkets service, der dekkverkstedet kan undersøke dem og prøve å løse problemet. Det kan skyldes fjæring, balansering eller dårlige støtdempere. Det er viktig at alle delene fungerer som de skal, og at de bidrar til sikker kjøring. Når det gjelder piggdekk er det også viktig å sjekke utseendet til piggene og om de fremdeles er igjen. Hvis du har mistet for mange pigger, kan det være verdt å investere i et nytt sett, da de ikke kan gi det beste grepet på is.

For mer informasjon om dekkskifte, besøk: https://vianor.no/

 

Scroll to Top