Dags att byta till sommardäck!

Sommardäcken

Nu när vintern börjar närma sig sitt slut så är det dags att byta bort vinterdäcken och montera sommardäcken på bilen. Däckbyte är inte tekniskt svårt och de flesta klarar att göra bytet själva, till och med även om de bara har den provisoriska domkraften som följer med bilen för de tillfällen då du råkar ut för däckproblem. Det följer alltid med en domkraft samt verktyg för att man ska kunna montera reservdäck om man råkar ut för en punktering. Dessa verktyg är oftast inte av bästa kvalitet och mer för att kunna byta ett däck i nödfall. Domkraften är mer provisorisk men den fungerar.

Dessa redskap är som sagt inte de bästa, men det går att göra det. Jag skulle inte rekommendera att göra bytet själv med dessa verktyg mellan varje säsong. Däck bör kontrolleras noga innan de sätts på bilen, de ska vara fria från skador och ha över 4 mm mönsterdjup. De måste också vara balanserade så att bilen kan köras utan skakningar. Sedan är det självklart väldigt viktigt att hjulen fästs ordentligt. Med dåliga verktyg kan det vara svårt att få hjulet att sitta hundraprocentigt. Muttrarna kan också lätt skadas av dåliga verktyg då de fästs. Slitna muttrar kan göra att det är svårt att få upp dem igen.

Om du gör det själv så måste du se till att du tar av vinterdäcken och tvättar bort all salt och smuts samt märker dem vilken position de hade på bilen. Detta görs så att du kan göra rotation av däcken till hösten när de ska monteras igen. Sommardäcken ska också roteras, så att du nu sätter de som är märkta vänster bak på platsen vänster fram. På så sätt jämnar du ut slitaget mellan de olika däcken så att du kan byta alla fyra däcken samtidigt. Det är viktigt att försöka köpa fullt set av däck då du köper eftersom bilen är lättare att kontrollera och uppför sig bättre.

Sommardäcken bör monteras när du inte tror att vintervädret kommer att återkomma. Om du har dubbdäck på bilen så måste bytet göras tidigare, eftersom det oftast finns datumbegränsningar för när dubbdäcken är förbjudna att användas. För dubbfria däck så finns det ingen datumbegränsning, men du skall ändå byta så fort det är säkert att göra så. Vinterdäck slits snabbare vid varmt väder, där speciellt skuldrorna slits vilket försämrar däckens egenskaper på snö.

Om du upptäcker ojämnt däckslitage över däckets yta, så kan det vara värt att ta däcken för däckservice, där däckverkstaden kan undersöka dem och försöka åtgärda problemet. Det kan bero på hjulupphängningen, balansering eller dåliga stötdämpare. Det är viktigt att alla delar fungerar som de ska och att de bidrar till säker körning. Vad gäller dubbdäck är det också viktigt att kolla hur dubbarna ser ut och om de att de flesta fortfarande finns kvar. OM du har tappat för många dubbar kan det vara värt att investera in en ny uppsättning då de inte kan ge bästa möjliga greppet på is.

För mer information angående däckbyte, besök: https://vianor.se/

 

Scroll to Top