Mindre körning till följd av COVID-19, minskar inte behovet av service

bilservice

Även om många har kört de senaste månaderna pga. att många har valt att stanna hemma för att undvika att bli smittade så har folk kört mindre kilometer, men en bil behöver alltid service. Bilar är inte gjorda för att stå still, så ett längre uppehåll kan göra att behovet för service ökar. Om du har en bilservice som är snart, så kan du eventuellt försöka ta den lite tidigt. Det kan också vara värt att göra ett konditionstest, så att du kan få en del viktiga delar på bilen undersökta.

De kommer gå igenom då gå igenom bilen för att se om det är något som behöver servas. De kontrollerar bromsar, däck, stötdämpare, oljan och andra viktiga komponenter. Däck behöver däckservice både vad gäller att du har gjort däckbytet för sommaren, men också kontrollera att sommardäcken har tillräckligt med luft, att mönsterdjupet är tillräckligt och att de är i bra skick. Om inte så bör du åtgärda det. Bromsarna behöver sin bromsservice, där de går igenom och ser om du behöver byta några delar.

Om bilen inte har något som behöver åtgärdas så vet du om det och kan boka en tid för att åtgärda eventuella problem. Det är viktigt att allt fungerar som det ska för att du ska kunna köra säkert. Det är aldrig bara en sak, utan allt måste fungera ihop. Om du har problem på ett ställa så kan det sprida sig och skada andra viktiga delar. Det är då du får väldigt höga reparationskostnader. Mycket hade du kunnat undvika om bilen hade varit grundligt servad och regelbundet. Det vore onödigt att ta så mycket säkerhetsåtgärder för att skydda dig mot Covid-19, men sedan utsätter du dig för fara när du kör en bil som inte är säker att köra.

Många som har suttit inne och valt att jobba hemifrån har också inte kört på ett tag, så de kan vara lite ovana att köra igen. Så kör sakta och säkert. Om du inte hinner med att serva bilen se i alla fall till att dina däck är i bra skick. Du behöver bra sommardäck för att kunna möta sommaren. På sommaren så är våtgrepper väldigt viktigt och om du behöver nya bildäck så är det fördelaktigt att använda sig av EU däckmärkning för att hitta däck som har bra våtgrepp och lågt rullmotstånd. Det låga rullmotståndet gör att däcken slits saktare och bränsleförbrukningen är låg. Det kan spara kostnad och bidra till högre säkerhet när du kör. Våtgreppet är viktigt eftersom det avgör din bromssträcka när du kör på vått underlag.

Under sommaren så kommer du helt säkert ha några kraftiga regnskurar vilket gör att du lätt kan få vattenplaning om du inte har bra däck. Köp däck som är bra på att förebygga vattenplaning och har bra grepp på våta vägar. Vattenplaning är den största anledningen till olyckor när det regnar.

För mer information angående bilservice efter du inte har använt din bil på länge, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top